dilluns, 17 de desembre del 2007

Chiang Mai, el monjo, i la cuina tailandesa

Chiang Mai es una ciutat de uns 2 milions d'habitans, esta situada al nord de Tailandia. Vam arribar a Chiang Mai fa uns 4 dies, i els hem aprofitat per pendre classes de cuina tailandesa i de muay-thai (lluita lliure tailandesa). El primer dia a Chiang Mai el vam dedicar a recorrer les diferents escoles de cuina per veure quina em feia el pes, i el Jeremy va contactar el gimnas de muay-thai per veure com podia fer les classes. L'endema ja ho teniem tot llest, jo m'havia apuntat a una escola per fer dos dies de classes, i el Jeremy ja tenia el gimnas arreglat per atendre classes de lluita. Desafortunadament, el lloc que haviem triat per passar la nit, va resultar ser un dels pitjors llocs on hem dormit fins ara. Estavem una mica cansats del viatge en autobus fins a Chiang Mai i vam decidir anar a dormir d'hora. Be, s'ha de pensar que la majoria d'hostals estan fets de fusta, tant el terre com les parets, i per aixo es molt facil sentir tots els sorolls de les habitacions del costat o del carrer. Doncs va resultar que la nostra habitacio donava justament al carrer, i al costat teniem una familia italiana que no va parlar de xerrar i riure tota la nit! Hi havia una nena petita que no parava de xerrar, tant que un parell de cops els hi vaig dir que callessin, pero el silenci no va durar gaire. Total, que cap dels dos va dormir gens aquella nit. Al mati vam decidir cancel.lar tant la classes de cuina i de muay-thai per poder trobar un lloc mes tranquil per dormir i fer una migdiada.
Per sort desseguida vam trobar un altre hostal a una zona mes tranquil.la, i de moment (ja fa 4 nits que estem alla) les nits son tranquil.les i no sentim cap soroll del carrer.
L'endema, despres d'una bona dormida, el Jeremy es va llevar a les 5:30 de la matinada per atendre la primera classes de lluita. Les classes son de 6:30 a 9:30 i de les 16:00 a les 19:00. Com que nomes estarem a Chiang Mai una setmana doncs ells va a dues sessions cada dia. El primer dia va arribar destrossat! El gimnas es on s'entrenen els lluitadors professionals, i el dia comenca corrent uns 12 kilometres (o menys si ets principiant) i despres s'entrenen a donar patades i a utilitzar el punys. El pobre va acabar el dia amb tot de morats a l'espinilla i als peus, de donar patades. Cada persona te un entrenador que els ensenya les tecniques apropiades, i la majoria de la gent que va alla ja fa molts anys que s'entrenen i altres son professionals que lluiten als estadis. Menys mal que de moment no l'han fet lluitar amb ningu de veritat! em sembla que tornaria a casa amb algun os trencat!
Mentre el Jeremy feia tot aixo, jo vaig anar a la classes de cuina. El primer dia erem 7 persones i el segon 5. El dia comenca amb un passeig pel mercat on la profe ens ensenyava els ingredients tipics de la cuina tailandesa, era molt informatiu perque moltes coses les havia vist abans pero mai sabia el que eren. Per exemple, ens van ensenyar 5 tipus diferents d'esberginia, i 3 tipus de gengibre. Tambe ens van ensenyar moltes especies com el cilantro, anis; i moltes fruites que no havia probat mai: tamarindo, guava, durian, etc.
Despres vam anar a la cuina on ens van ensenyar a cuinar 7 receptes diferents. Cada persona tenia els seus fogons i un wok, i la profe ens ensenyava que haviem de fer amb cada ingredient. A veure si m'enrecordo de tot el que vaig apendre: rollitos de primavera (frescos i fregits), sopa de pollastre amb llet de coco (bonissim!), verdures amb castanyes de caju, arros agredolc, amanida de papaya, sopa de Chiang Mai (un plat tipic d'aquesta regio), curris, i de postre arros enganxos amb mango, i platan amb llet de coco. Tot molt bo, i quan cuinavem un plat, doncs ens el menjavem. Aviat tindre fotos de les classes de cuina i tambe de l'entrename de lluita del Jeremy.
Ahir teniem el dia lliure i vam decidir anar a veure un temple de la ciutat, ja ho se, ja ho se... un altre temple! Pero aquesta vegada vam estar parlant amb un monjo!! quina emocio! des de de que vam arribar a Tailandia voliam parlar amb un monjo per preguntar coses sobre el budisme i la seva vida. Doncs ahir resulta que el temple te un programa on els monjos mes joves ponen una taula a l'entrada del temple amb un cartel que posa: Monk chat! Parla amb el monjos! El nois volen practicar angles, i et posen a una taula amb un noi i li pots preguntar tot de coses sobre la seva vida, el budisme, etc. Vam estar xerrant amb ell durant una hora i mitja i ens va explicar molts coses. Per exemple, el noi aquest encara era una novici (es diu aixi?) o sigui que encara no era monjo. Era de Laos, i va comencar a ser novici quan tenia 14 anys, ara en tenia 22. Estava estudiant per ser asistent social, i ens va dir que quan acabes els estudis no volia ser monjo i tornaria a la vida laica. Els monjos i els novicis es lleven a les 4:30 del mati, despres fan les oracions i la meditacio. Cap alla les 7 van pel poble a recollir les donacions de menjar que fa la gent. Despres tornen al temple i esmorzen. En renten, van a l'escola, dinen, van mes meditacio, i oracions i ja no poden menjar res mes durant el dia. Ens va dir que normalment van a dormir molt d'hora, si no es que fan futbol per la tele! Com a novici te 10 normes per les que ha de viure, per exemple no poden tocar a una dona (a la foto es veu el Jeremy entre ell i jo), no poden fer servir cosmetics, no poden matar cap animal (ni un mosquit), no poden menjar despres de les 12 del migdia, i coses aixi. Quan parlava de les dones, es va posa a riure, i ens va dir que a vegades es molt dificil no tenir contacte amb cap dona (el pobre te 22 anys!), i tot rient es va mirar al Jeremy i li va dir: tu ja m'entens no? d'home a home... el que vull dir! i vinga a riure... Tambe ens va explicar moltes coses sobre el budisme, que son massa complicades per entendre. I sobre la seva vida a Laos: la seva mare es va morir i el seu pare es va tornar a casar i les coses no anavem be amb la nova familia i va ser quan va entrar al monastir. En total, molt molt interessant! Aqui esta la foto:

Finalment, avui parlare del menjar... quin toston, no? A Tailandia fa l'impresio que ningu mai cuina a casa, per tot arreu hi ha paradetes de gent fent menjar, coses que a vegades sabem el que son i a vegades no. Ultimament ens hem dedicat a fer fotos de coses que menjem perque us feu una idea. Aqui van:
Dim sum: una bola de pa rellena de porc, molt bo si be una mica sec.

Amanida d'esbergina amb porc i chiles, com pica:

Una parada de fruita on tambe fan batuts, super bons, per nomes 20 centims!

Kebab de pollastre, res de l'altre mon:

Paquet embolicat amb fulla de platano, amb arros i platano a dintre. Bonissim!

Especie de pasta amb porc a dintre, no esta del tot malament:

Aqui una de les meves coses preferides. El crep! Aquesta es una parada tipica que es troba per tot arreu. La segona fota mostra el crep amb platano, m'en menjo un casi cada dia!


Pad thai, un dels plats mes famosos, una especia de pasta fregida amb verdures i pollastre, molt bo:

Ous de codorniu:

Vista tipica d'un restaurant a l'aire lliure

Un dels postres mes bons, arros enganxos amb mango i gelat (m'ho van ensenyar a l'escola de cuina):

I per aquells que es preguntes si mengen insectes, la resposta es si! Aqui esta la proba, quin fastic!

No, no, no.....
Quin horror!!!!

I que se'n va menjar 5 o 6!

Em sembla que ens quedarem a Chian Mai 3 o 4 dies mes, i llavors anirem a un poblet que es diu Pai. Despres de Pai, deixerem Tailandia i cap a Laos falta gent!